
‘MatematiÄŸin Nobeli’ olarak adlandırılan Fields madalyasına layık görülen ilk ve tek kadın olan İranlı Meryem Mirzahani, ABD’de yaÅŸamını yitirdi.
BBC’nin haberine göre, 2014 yılında Fields madalyası kazanan ilk kadın olan 40 yaşındaki İranlı matematik profesörü Mirzahani, ABD’de hayatını kaybetti.
Meme kanseri olan ve hastalığın kemiklerine sıçradığı Mirzahani’nin ölüm haberini, ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’nde (NASA) görevli bilim adamı dostu Firouz Naderi sosyal medya hesabından duyurdu.
Firouz Naderi, “Bugün bir ışık söndü. Kalbim acıyor… Çok erken gitti.” ifadelerini kullandı.
RUHANİ: ÖLÜMÜ YÜREK PARÇALAYICI
İran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, Mirzakhani’nin ölümünün ardından yayınladığı mesajda “Dünyaca ünlü İranlı matematikçi Maryam Mirzakhani’nin ölümü yürek parçalayıcı” dedi.
İran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif de “İranlı genç deha ve matematik profesörü olan Maryam Mirzakhani’nin ölümü benim ve İranlılar için büyük bir acı kaynağı” açıklamasında bulundu.
37 YAÅžINDAYKEN FIELDS MADALYASI’NA LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜ
İran’ın baÅŸkenti Tahran’da 1977 yılında doÄŸan Mirzahani, 1994 ve 1995’te ülkesinin matematik olimpiyat takımında yer alarak altın madalya kazanmıştı.
Tahran’da Åžerif Teknoloji Üniversitesinden 1999’da mezun olan Mirzahani, 2004’te ABD’de Harvard Üniversitesinden doktorasını almış, 2008’de Stanford Üniversitesinde profesör olmuÅŸtu.
Mirzahani henüz 37 yaşındayken, 2014’te Güney Kore’nin baÅŸkenti Seul’daki Uluslararası Matematikçiler Kongresi tarafından verilen Fields Madalyası’na layık görülmüş ve bu ödülü alan ilk kadın olmuÅŸtu.
MATEMATİKLE AĞABEYİ SAYESİNDE İLGİLENMEYE BAŞLADI
İranlı kadınlar için ilham kaynakları arasında yer alan Mirzakhani, verdiği röportajlarda, lise yıllarında edebiyatla ilgilendiğini ve uzun süre yazar olmanın hayalini kurduğunu söylemişti.
AÄŸabeyi sayesinde matematikle ilgilenmeye baÅŸladığını söyleyen Mirzakhani, matematik problemi çözmeyi vahÅŸi ormanda kaybolmaya benzetiyor; “Çözümü bulmak tüm bilginizi seferber etmek zorundasınız” diyor.
- Etiketler
- İbrahim Şeren
- Üstad! Gözlerimiz Hep Sizi Arayacak
- 9 Åžubat 2018- 11:27:12
- Hüseyin ÇAÇA
- İFRAT VE TEFRİT
- 17 Ocak 2022- 01:15:06
- Åžirali Bayat
- SİNEMA VE MEDYANIN TOPLUMA ETKİSİ
- 17 Ocak 2022- 01:08:21
- Musa Ayaztekin
- Hiç Düşündünüz mü Nedir Bu “Allah-u Ekber”?
- 21 Åžubat 2018- 13:27:46
- Ali Akın Caba
- ALEVİLER ASİMİLE EDİLEBİLİR Mİ…
- 21 Haziran 2022- 19:26:19